Teoria selecţiei naturale formulată de Darwin în 1838 este pusă la îndoială de rezultatul unui experiment în cadrul căruia s-a demonstrat că biodiversitatea se poate menţine şi dezvolta în condiţii considerate până recent imposibile, scrie portalul de tehnologie şi ştiinţă PhysOrg.com.
În cadrul teoriei darviniste a fost formulat, printre altele, principiul supravieţuirii celor mai apte exemplare. Acesta susţine că în orice nişă există o specie mai puternică, mai bine adaptată şi dezvoltată, care le va domina sau exclude pe celelalte. Cercetătorii americani şi britanici propun o altă abordare a teoriei evoluţiei speciilor care ar putea să ofere mai multe informaţii despre diversitatea de bacterii care duc la apariţia bolilor. Ei susţin că diversitatea genetică poate fi menţinută deoarece speciile mai puţin adaptate sunt mai flexibile mutaţiilor genetice care le pot asigura supravieţuirea.
"Microbiologii au testat acest principiu prin construirea unui mediu foarte simplu, în laborator, pentru a vedea ce se întâmplă după sute de generaţii de evoluţie bacteriană - aproximativ 3.000 de ani în termeni de evoluţie umană. Până acum se credea că doar genomul celor mai adaptate bacterii va supravieţui. Rezultatul cercetării a fost însă cu totul altul. Experimentul a generat o diversitate genetică neaşteptată", a explicat Robert Beardmore, un profesor al Universităţii din Exeter, Marea Britanie. Rezultatele cercetării au fost contestate de unii experţi care au argumentat că nu trecuse suficient timp pentru a fi stabilită o specie "câştigătoare".
Noua teorie se bazează pe ideea că evoluţia speciilor este influenţată de cantitatea de mâncare pe care o au la dispoziţie, dar şi de predispunerea la mutaţii genetice. "Dacă au mâncare din abundenţă, o vor consuma ineficient", a explicat profesorul Laurence Hurst, de la Universitatea din Bath, Marea Britanie. "Mai