Comercializarea cărnii provenite de la animale clonate rămâne posibilă în Europa după ce guvernele statelor membre UE şi Parlamentul European nu au ajuns la un compromis privind interzicerea acestui produs.
Legislaţia actuală permite utilizarea în Europa a cărnii clonate şi timp de trei ani s-au purtat negocieri pe marginea unei propuneri legislative privind interzicerea sau etichetarea produselor de acest fel, dar nu s-a ajuns la un rezultat, informează preţedinţia ungară a Uniunii, citată de AFP. Acest lucru înseamnă că regulile actuale, care datează din 1997, rămân în vigoare, fără a conţine nicio încadrare specifică pentru comercializarea cărnii clonate în Europa.
„Nu s-a dovedit că este dăunător consumul de carne clocată. În plus, nu există efective de animale clonate. Se fac cercetări în privinţa clonării pentru îmbunătăţirea unor rase, dar nu se pune problema să existe pe piaţă carne clonată care să ajungă pe masa consumatorului”, a spus pentru capital.ro Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
De altfel, în prezent, există un consens la nivel european asupra interzicerii cărnii de animale clonate direct. Astfel, animalele clonate, precum taurinele sau porcii, nu vor ajunge în mod direct pe masa consumaturilor, deoarece ar fi prea scumpe, ele vor fi destinate reproducţiei. „Clonarea se va folosi doar pentru a transmite informaţia genetică valoroasă”, a mai arătat Minea.
Parlamentarii europeni au renunţat la solicitarea de interzicere a comercializării până la a cincea generaţie de descendenţi, în urma refuzului guvernelor membre ale UE.