Cântă la vioară de când era foarte mică, iar mai târziu a început să interpreteze muzică populară. Ambiţioasă, acum doreşte să renunţe la ambele, pentru canto clasic.
Când era mică îi plăcea foarte mult muzica. Cântă de când era la grădiniţă. Părinţii ei i-au observat înclinaţia şi talentul şi, deşi locuiau la ţară, au făcut sacrificii pentru ca Ioana să poată avea acces la profesioniştii sălăjeni în muzică. Au transferat-o la Liceul de Artă „Ioan Sima”, unde a învăţat să cânte la vioară. Spune că profesorul ei, Titus Câmpean, i-a inspirat dragostea pentru folclor, astfel încât, începând din clasa a doua, participă la diferite concursuri, festivaluri şi emisiuni televizate.
A renunţat la populară
Vinerea trecută a obţinut cel mai recent premiu al ei: marele premiu la concursul de interpretare „Voces Primavera“. Anul trecut a obţinut premiul doi la concursul „Viva la Musica”. A mai luat alte premii atât la concursuri de folclor, cât şi la concursuri de interpretare instrumentală. Însă acum a împlinit 15 ani şi spune că aceasta este vârsta de la care o persoană poate începe să-şi facă o carieră din muzică. „Totuşi, acum trebuie să mă hotărăsc în ce direcţie voi merge, deoarece sunt în clasa a opta. Şi vreau să mă îndrept către canto clasic, să fac o carieră din asta. Folclorul va rămâne pentru mine o amintire frumoasă şi, bineînţeles, voi mai cânta, însă nu la modul profesionist“, spune Ioana. Totuşi, ea crede că o reprezintă mai bine canto clasic. „Recent, am întâlnit-o la Baia Mare pe doamna Angela Buciu şi ea a descoperit că am o înclinaţie mai mare spre canto clasic. În domeniul folcloric sunt foarte mulţi tineri care cântă. În cel clasic sunt mai puţini. Iar dacă nu ajungi să fii printre primii cinci, nu ai făcut nimic. Mă voi strădui să ajung acolo”, crede adolescenta. Ea spune că, deşi i-ar plăcea să continue atât cu instrumentul cât