Foto: Thinkstock Cancerul intestinului gros are 90% şanse de vindecare dacă este depistat la timp. Dar pentru că adesea acest tip de cancer nu are nici un simptom până în stadiul final al bolii, mulţi pacienţi ajung prea târziu la medic. De aceea, specialiştii vă sfătuiesc să vă faceţi periodic investigaţii medicale cu ajutorul cărora boala poate fi depistată în faze incipiente: ecografie abdominală şi irigografie, o investigaţie radiologică amănunţită. O altă recomandare importantă a medicilor este să adoptaţi un stil de viaţă sănătos.
Faceţi ordine în stilul de viaţă!
Moştenirea genetică şi stilul de viaţă dezordonat sunt principalii factori responsabili de apariţia cancerului de colon, precizează Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Aşadar, spuneţi nu alimentelor bogate în grăsimi animale şi prăjeli, alimentelor picante sau acre, fumatului şi consumului de alcool, mai ales pe stomacul gol. De asemenea, asiguraţi-vă că din alimentaţie nu vă lipsesc fibrele (cereale, fructe şi legume în stare proaspătă) în cantitate optimă (35 g zilnic). Hidratarea este esenţială, aşadar cei 2 litri de apă zilnic reprezintă o regulă de bază pentru toţi. Şi lichidele calde, ceaiurile, ciorbele, supele, trebuie incluse în alimentaţie.
Românii, prea puţin informaţi
"Despre cancerul intestinului gros se ştie foarte puţin, este o boală despre care ne este în general jenă să vorbim", spune doctor Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti. Această jenă ne costă: în ţara noastră sunt descoperite anual 10.000-15.000 de cazuri. Acest tip de cancer apare când celulele normale care căptuşesc intestinul gros încep să crească şi să se multiplice necontrolat. Printre simptomle incipiente se numără astenia, anemia, pierderea în greutate, durerile abdominale, scaunele amestecate cu sânge sa