Anumite caracteristici ale personalităţii pot influenţa starea de sănătate, deoarece personalităţile sunt rezultatul genelor, dar şi al mediului în care omul trăieşte, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Apartenenţa la o anumită categorie de personalitate nu înseamnă neapărat dezvoltarea unei anumite boli, însă trebuie să fie luat în considerare riscul şi să se acţioneze asupra acelor aspecte ale caracterului care pot influenţa apariţia maladiei, spune psihologul Martin Hagger, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.
Astfel, optimiştii, deşi văd jumătatea plină a paharului, au tendinţa de a deveni supraponderali. Cercetătorii de la Universitatea Doshisha din Kyoto, Japonia, şi de la alte centre medicale au evaluat persoane supraponderale care au urmat un regim de slăbit cu o durată de şase luni, ce a implicat consiliere, nutriţie şi sport. Cercetătorii au descoperit că cei care erau cei mai optimişti au slăbit cel mai puţin. Optimiştilor le păsa mai puţin de problema greutăţii şi nu rezistau tentaţiilor.
Totodată, optimiştii prezintă mai multe riscuri să moară prematur, pentru că au o mai mare încredere în capacităţile lor de a depăşi dificultăţile şi din acest motiv îşi asumă multe riscuri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, la care au participat peste 1.500 de copii, monitorizaţi de la vârsta de 10 ani până au devenit adulţi. Persoanele cu cel mai dezvoltat simţ al umorului au trăit, în medie, cel mai puţin faţă de cele care nu erau atât de vesele. Anxioşii prezintă de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta ulcer stomacal, după cum arată studiul cercetătorilor de la Universitatea Descartes şi de la Centrul pentru dependenţe şi sănătate mintală din Toronto. De asemenea, aceste persoane sunt mai susceptibile de a fuma, a consuma alcool, a avea obiceiuri aliment