Spiritele s-au încins în rândul angajaţilor Rafinăriei Arpechim, odată cu anunţul de închidere lansat de Petrom. Oamenii se gândesc chiar să facă grevă, dacă Statul român nu se implică în salvarea întreprinderii.
În cazul închiderii Rafinăriei Arpechim, din cei 700 de muncitori câţi numără întreprinderea în acest moment, doar 100 vor mai rămâne să asigure mentenanţa instalaţiilor. Aceasta este decizia luată de conducerea Petrom, care vrea să transforme locaţia singurei rafinării din ţară care prelucrează ţiţei sulfuros în depozit.
Vestea a pus paie pe foc în rândul angajaţilor reuniţi în sindicatul “Rafinorul”, care spun că nu este normal să se închidă rafinăria în care s-au investit bani în ultimii ani.
CITIŢI ŞI:
OMV Petrom lasă pe drumuri 700 de oameni
“Cea mai recentă investiţie s-a făcut în 2009, când s-a modernizat un tablou de comandă care dirijează toată rafinăria. Înainte de asta au fost modernizate două instalaţii. În total, vreo 50 de milioane de euro au fost băgaţi aici. Vrem o reacţie din partea Statului, să se implice, să salveze Arpechim”, a spus, pentru Adevărul de Seară, Ionel Popescu, liderul sindicatului “Rafinorul”.
Peste 1500 de oameni afectaţi
Angajaţii aşteaptă cu sufletul la gură Adunarea Generală a acţionarilor, care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie. Până atunci, ei vin în continuare la serviciu, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Singura instalaţie funcţională este cea de fracţionare gaze, unde muncesc 30 de oameni, restul muncitorilor asigurând paza şi mentenanţa instalaţiilor.
În cazul în care vor fi daţi afară, cei cu peste 15 ani vechime, adică majoritatea angajaţilor, vor primi salarii compensatorii de 35 000 de lei şi preaviz plătit normal timp de două luni.
Decizia lichidării nu-i va afecta însă numai pe salariaţii rafinăriei, ci şi pe cei din firmel