Centrala de la Cernavodă rezistă unui cutremur de 8 grade pe scara Richter / Foto: Mihai Barbu / Reuters Audiaţi marţi de senatorii din comisia economică, preşedintele CNCAN Vajda Borbala şi directorul centralei de la Cernavodă Ionel Bucur s-au declarat convinşi că niciun incident nu va avea loc la centrală, căci centrala suportă un grad de seismicitate de 8 pe scara Richter, iar tehnologia folosită aici este diferită faţă de cea de la Fukushima. “Suntem convinşi că nu vom avea aici niciun incident pe sistem CANDU”, a dat asigurări preşedintele CNCAN.
În plus, au susţinut oficialii, potrivit estimărilor specialiştilor de la Centrul de Fizică a Pământului, un cutremur de 7,5 grade pe Richter s-ar putea produce abia la un interval de 10 000 ani.
Totusi, dupa decizia Comisiei Europene ca toate centralele nucleare din Europa să fie supuse unor aşa-zise teste de stres, directorul CNCAN a declarat că şi la Cernavodă vor avea loc astfel de verificări, care presupun revizuirea întregii securităţi a centralei, inclusiv simularea unor accidente, termenul până la care aceste verificări vor trebui făcute fiind luna iunie. Până atunci însă, în mai, preşedintele CNCAN a promis că va prezenta comisiei senatoriale un raport privind securitatea centralei de la Cernavodă. În schimb directorul CNE Cernavodă, Ionel Bucur, a propus înfiinţarea unei comisii din care să facă parte şi parlamentari pe lângă reprezentanţi ai CNCAN şi ai CJ Constanţa care să verifice condiţiile de securitate de la centrală.
Pe de altă parte, dezminţind informaţii Wikileaks referitoare la numărul foarte mic de persoane capabile să intervină în caz de accident la Cernavodă, Bucur a explicat că, într-o astfel de situaţie, există oricând un număr de 100-150 de persoane pregătite care ar putea interveni, existând un sistem de avertizare care le-ar permite acestora un scurt interval de timp în ca