Dupa patru zile in care leul a castigat teren in fata monedei europene, iar cursul de schimb a coborat cu opt bani, moneda nationala a inceput o noua saptamana printr-o depreciere. Dealerii au pus deprecierea leului pe seama unei politici a jucatorilor straini de a-si marca profiturile.
Leul a pierdut la inceputul acestei saptamani un sfert din castigurile consemnate in ultimele patru sesiuni. Cursul de schimb a coborat saptamana trecuta cu opt bani, referinta BNR ajungand la un minim al ultimelor 12 luni de 4,0881 lei/euro.
Deprecierea leului a devenit vizibila la inceputul acestei saptamani, pe fondul marcarilor de profit realizate de jucatorii straini. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs de referinta de 4,1065 lei/euro, in urcare cu 1,84 bani fata de nivelul de vineri. Euro era cotat luni seara pe piata interbancara cu aproximativ 4,1041 - 4,1131 lei.
Saptamana trecuta, economistii nu excludeau un curs de 4 lei/euro in viitorul apreciat, dar luau in calcul si scenariul in care banca centrala va tempera tendinta de apreciere.
Aprecierea leului de saptamana trecuta a fost sustinuta de entuziasmul jucatorilor straini fata de randamentele de pe piata localai, de interventiile verbale ale oficialilor BNR, dar si de o posibila interventie a bancii centrale. In plus, dealerii din banci sustin ca aprobarea ultimei evaluari a acordului stand--by cu Romania de catre board-ul FMI a fost anticipata de piata si inclusa in cotatii saptamana trecuta.
"Este greu de crezut ca o sa asistam curand la cotatii sub 4 lei pentru un euro, dar nu excludem acest scenariu. Credem ca un leu prea puternic ar afecta exporturile, dar acest lucru o sa fie vizibil abia in a doua parte a anului", explica saptamana trecuta Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.
In jurul orei 16:30, schimburile de luni se perfectau la 4,1100