Prima centrală nucleară din lume care a produs energie electrică pentru uz comercial, APS-1 Obninsk, a fost construită în urmă cu aproape 60 de ani de către ruşi, fiind operaţională până în anul 2002.
Aflată în oraşul Obninsk, la aproximativ 110 kilometri de Moscova, centrala a fost dată în folosinţă la 26 iunie 1954, localitatea primind supranumele de „Primul oraş ştiinţific al Rusiei". Construcţia a fost începută în ianuarie 1951 şi terminată în iunie 1954, fiind conectată la reţeaua electrică în aceeaşi lună în care a fost finalizată lucrarea.
Singurul reactor al uzinei, denumit AM-1, avea o capacitate electrică totală de 6 Megawaţi , o capacitate netă de aproximativ 5 Megawaţi electrici şi puterea termică de 30 Megawaţi, suficient pentru a alimenta cu energie electrică 2.000 de case. Această construcţie a fost un triumf al ruşilor asupra Statelor Unite, în cursa pentru energia nucleară, reactorul fiind folosit pentru nevoile populaţiei, dar şi pentru cercetarea militară.
Centrala nucleară a fost activă aproape 50 de ani, ieşind din folosinţă la 29 aprilie 2002, atunci când oficialii ruşi au anunţat că intenţionează să transforme uzina în muzeu. „Obninsk nu este doar prima centrală nucleară din lume, este şi prima uzină care este scoasă din uz într-un mod corect. Centrala nu mai era profitabilă, a fost închisă din motive economice", a spus Shingaryov Bellona, un reprezentant al Guvernului din Rusia.
După punerea în funcţiune a acestei centrale nucleare, ţările dezvoltate din vest, dar şi ţări precum China şi India au început să folosească puterea nucleară, care este respinsă însă de unele ţări, din cauza unor accidente precum cele de la Cernobâl şi Three Mile Island.
Oraşul Obninsk, care are o populaţie de 108.000 persoane, are în prezent 12 instituţii de cercetare ştiinţifică, dar şi o universita