Pentru cei care încă nu ştiu, corupţia şi lupta împotriva crimelor economice sunt fenomene eradicate complet şi definitiv în Moldova. Dovadă este că membri ai Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, zisă şi Comisia Cojocaru, creată prin decret prezidenţial de fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu în 14 ianuarie 2010, au fost citaţi să se prezinte la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.
S-a constatat că aceste citaţii sunt efectuate la cererea Centrului naţional pentru protejarea datelor personale (CNPDP), condus de Vitalie Paniş (n.1974), între 1998-2008 - angajat al Ministerului Securităţii Naţionale şi SIS, iar în 1995-1998 - inspector al poliţiei criminale la Comisariatul de poliţie al sectorului Buiucani, Chişinău.
Acesta însă nu are dreptul de a deţine această funcţie întrucât potrivit capitolului III, articolului 11 prim, punct 4 funcţia de director poate fi deţinută de orice persoană care are „experienţă profesională de cel puţin 5 ani în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor omului".
CNPDP interpretează legislaţia naţională şi europeană în mod abuziv pentru a proteja liniştea kaghebiştilor şi a comuniştilor care sunt deranjaţi de apariţia în presă a materialelor despre soarta victimelor represiunilor comuniste.
Într-o discuţie cu un reprezentant al CNPDP, membri ai Comisiei au făcut observaţia că după logica lor chiar documente de la Ştefan cel Mare nu pot fi publicate decât cu acordul expres al urmaşilor direcţi ai marelui domn. A urmat explicaţia că „din punct de vedere juridic, aşa este".
Constatăm astfel încă un motiv de ce Voronin şi PCRM au creat CCCEC: să intimideze nu numai rivalii din sfera economică, dar şi pe toţi cei care spun lucruri incomode din punct de vedere politic pentru ei, pentru a lupta cu indezirabilii, o funcţie care a deţinut-o KGB-ul în perio