„Cine este confesorul politicienilor români?” (Gândul). „Cine purta steagul Rusiei în transcrierile WikiLeaks” (Evenimentul Zilei). „Straniile conexiuni din cazul Petcu” (România Liberă). „Severin nu a demisionat şi din Parlamentul European” (Evenimentul Zilei).
România Liberă îşi deschide ediţia cu „scrisorile pierdute” de la București. Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliată, cu nume şi prenume, a politicienilor români pro-occidentali doar la vedere. Ziarul rezumă „cine sunt cei care au fost tentaţi să-şi trădeze colegii de partid şi interesul naţional pentru o carieră fulminantă?”.
Gândul se uită mai cu atenţie la „Mark Taplin, adevăratul autor al telegramelor despre România. Cine este confesorul politicienilor români? A făcut doi ani de şcoală în România, înainte de 1989, când l-a urmat pe tatăl sau, aflat în misiune la Bucureşti. Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti (2005 - 2008), este, conform unor surse diplomatice, nu doar autorul formal al unora dintre telegramele secrete expediate la Washington, ci şi autorul moral al telegramelor semnate de fostul ambasador, Nicholas Taubman. Oficial, este autorul telegramei cu topul oligarhilor români şi al celei în care relatează concluziile întrevederii cu Viorel Hrebenciuc, "eminenta cenuşie" a PSD, care se opunea, pe tăcute, suspendării preşedintelui Băsescu”.
„Cine purta steagul Rusiei în transcrierile WikiLeaks”, explică Evenimentul Zilei. „Geoană lasă deschisă negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu atacă relaţia cu Moscova, doar ca să se distanţeze de Băsescu”. Editorialul ziarului, intitulat „România ambasadorului american”, este semnat de Călin Hera: „Telegramele WikiLeaks nu trebuie nici bagatelizate, nici considerate sentinţe. Trebuie văzute fix ceea ce sunt: nişte rapoarte scrise de oficiali ai unei ţări, din punctul de vedere al