Miniştrii de Externe, care au participat marţi la conferinţa de la Londra consacrată viitorului Libiei după Gaddafi, au fost de acord în unanimitate că liderul libian "trebuie să părăsească ţara”. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat că "nu se poate vorbi în nici un caz despre imunitatea lui Gaddafi”, dacă acesta va alege calea exilului: "Acordarea imunităţii ar încălca statutul de la Roma”, textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, a explicat Frattini, citat de AFP.
În cadrul acestei conferinţe s-a convenit şi asupra stabilirii unui "grup de contact” politic, care urmează să se întrunească în Qatar. Într-un anunţ al Ministerului britanic de Externe se arată că acest "grup de contact” va avea trei misiuni distincte: "asigurarea leadership-ului şi a conducerii politice în ansamblu pentru eforturile internaţionale aflate în coordonare cu ONU, Uniunea Africană, Liga Arabă, Organizaţia Conferinţei Islamice (OCI) şi Uniunea Europeană; furnizarea unei platforme pentru coordonarea răspunsului internaţional privind Libia; şi crearea unui spaţiu comun în cadrul comunităţii internaţionale pentru contacte cu părţile libiene”. După reauniunea care va avea loc în Qatar, preşedinţia "grupului de contact” va fi asigurată, pe rând, de "ţările din regiune şi din afara acesteia”, mai scrie AFP, citând un comunicat dat publicităţii după reuniunea de la Londra. Potrivit aceluiaşi text, Consiliul NATO va asigura conducerea politică executivă a operaţiunilor Alianţei Nord-Atlantice.
În al treilea rând, reprezentanţii celor 40 de ţări şi organizaţii reuniţi la Londra au acceptat oferta secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, de "administrare a coordonării ajutorului umanitar şi de planificare a susţinerii pe termen lung”. Cei aproximativ 40 de responsabili au ţinut să-şi reafirme "angajamentul pentru suveranitatea, independenţa, integrita