Până în 2020, va începe o operaţiune de forare în scoarţa Pământului până la 10 Km adâncime, scrie National Geographic. Până acum, cea mai adâncă perforare a scoarţei oceanice nu a depăşit doi kilometri. Forarea se va face , cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific, unde scoarţa este mai subţire şi se poate ajunge până la zona de discontinuitate Moho, graniţa dintre scoarţa şi mantaua Pământului. În zona Moho se formează cutremurele la mari adâncimi, explică oamenii de ştiinţă.
Operaţiunea a fost anunţată de cercetătorii Damon Teagle de la Institutul Naţional de Oceanografie din Southampton, Marea Britanie, şi Benoit Ildefonse de la Universitatea Montpellier din Franţa. În aprilie, cel mai devreme, cercetătorii vor începe să caute locul potrivit pentru demararea operaţiunii, care se află, cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific. Forarea de pe fundul oceanului este preferabilă datorită faptului că scoarţa marină este mai subţire, faţă de scoarţa continentală, are doar 5 -10 km grosime, faţă de 30-60 km, cât măsoară aceasta din urmă. Adâncimea subacvatică de la care se va perfora scoarţa este de două ori mai mare faţă de nivelul de la care s-a forat pe fundul oceanului până acum. Teagle a mai spus că operaţiunea este finanţată de un consorţiu format din 24 de ţări, în care rolul principal este deţinut de SUA şi Japonia.
Oamenii de ştiinţă speră să înveţe cât mai mult despre formarea Pământului, studiind rocile aflate la această adâncime, unde densitatea şi temperatura sunt mai mari. Cercetătorii vor căuta şi urme de viaţă, unii microbi supravieţuind şi la temperaturi de 120 de grade Celsius. Din punct de vedere ştiinţific, rocile aduse de la o asemenea adâncime ar valora la fel de mult ca cele provenite de pe Lună, spun cercetătorii. În mod normal, acestea nu ajung la suprafaţă decât prin erupţiile vulcanice.
În