Trei din zece români, cu vârsta între 18 şi 30 de ani, au condus cel puţin o dată după ce au băut alcool, potrivit rezultatelor unui studiu coordonat de sociologul Septimiu Chelcea, realizat de Cult Market Research.
Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influenţa alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece consideră că riscul de a fi implicaţi într-un accident este mai mic datorită traficului redus. Cercetarea mai arată că cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt şofer în stare de ebrietate. Sociologii sunt de părere că tinerii şoferi nu percep faptul că îşi pun în pericol atât viaţa lor cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, chiar şi în cazul consumului unei cantităţi mici de alcool. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.001 persoane din mediul urban.
Alcoolul, responsabil de 7% din accidente
Potrivit datelor Poliţiei Rutiere Române, 7% din totalul accidentelor grave de circulaţie au avut drept cauză alcoolul. "Deşi numărul accidentelor este în scădere, comparativ cu cel din anul 2009, şoferii ar trebui să conştientizeze riscul la care se expun atunci când conduc sub influenţa alcoolului", spune comisarul-şef Lucian Diniţă, directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Datele furnizate de către INML arată că, dintre cele 3.538 de testări de alcoolemie realizate anul trecut, cei mai mulţi şoferi testaţi, respectiv 1.308, au înregistrat o alcoolemie cu valori între 0,80 şi 2 grame alcool la mie. Comisarul-şef Diniţă a precizat că cel mai des întâlnite accidente care au la bază consumul de alcool sunt produse de tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 şi 23 de ani.
Alcoolul afectează claritatea vederii şi timpul de reacţie
"Şofatul sub influenţa alcoolului este pe