Biblioteca Academiei Romane a pus online la dispozitia publicului 40 de lucrari ale unor mari oameni de cultura. Colectia poate fi accesata pe site-ul institutiei www.biblacad.ro, din meniul "Biblioteci virtuale" clicandu-se pe optiunea "Personalitati care au schimbat lumea".
Colectia a fost scanata, retusata si postata online de UPC, gratie unui soft ce a costat 20.000 euro.
Astfel, pot fi accesibile publicului aceste 40 de lucrari rare, sub forma de manuscris sau sub forma uneia dintre primele editii ale cartii, in forma in care a fost publicata.
Lucrarile sunt disponibile in format pdf.
Florin Gheorghe Filip, directorul Bibliotecii Academiei Romane, a declarat ca inclinatia institutiei spre prezentarea publica a documentelor rare dateaza inca din era pre-internet, cand Academia organiza expozitii tematice in care expunea pretioasele lucrari.
Flipi spune ca 40 de lucrari nu sunt multe si ca spera ca in curand sa se ajunga la 100 de lucrari postate online. "Noi avem multe lucrari pe care vrem sa le facem publice, dar avem putini oameni. Lucreaza 100 de oameni la 14 milioane de obiecte, in timp ce in Ungaria sunt 500 de oameni care lucreaza la 8 milioane de obiecte".
Severina Pascu, CEO al UPC, a declarat ca acesta este primul program de responsabilitate sociala in care se combina tehnologia cu cultura. Ea a marturisit ca banii au fost stransi anul trecut in urma unei licitatii de carti rare.
Criteriile luate in seama la selectia celor 40 de lucrari au fost:
* contributia autorului sau a lucrarii la cultura universala
* ponderarea de autori romani cu autori straini
* o varietate cat mai mare de domenii de activitate Biblioteca Academiei Romane a pus online la dispozitia publicului 40 de lucrari ale unor mari oameni de cultura. Colectia poate fi accesata pe site-ul institutiei www.