Exporturile au înregistrat o creştere importantă anul trecut, în special cele pe care ţara noastră le-a derulat cu parteneri din statele din afara Uniunii Europene, ne-a declarat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, într-un interviu. Chiar dacă segmentul schimburilor comerciale va urma un trend ascendent în acest an, preşedintele EximBank este de părere că acesta nu va putea să antreneze singur creşterea economică, din cauza ponderii destul de reduse în produsul intern brut (PIB), de 30%. În schimb, creşterea economică poate veni din atragerea şi utilizarea fondurilor europene, ca sursă de investiţii. În acest sens, Ionuţ Costea este optimist şi crede că din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene.
Reporter: Cum caracterizaţi primul trimestru al acestui an?
Ionuţ Costea: Datele statistice privind evoluţia economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o uşoară creştere economică, şi semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimişti în privinţa evoluţiei economiei în primele trei luni ale acestui an şi pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieşi din zona negativă.
Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% faţă de luna ianuarie din 2010. Care credeţi că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?
Ionuţ Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulţi factori care au contribuit la această evoluţie. Pe de o parte, ieşirea treptată din recesiune a pieţelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor româneşti, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a c