După dezastrul din Japonia, viitorul energiei nuclare este subiect de dispută în unele state, iar centralele deja existente sunt supuse la noi teste de siguranţă în caz de dezastru natural. În zona geografică a României se află în fază în construcţie sau de proiect mai multe reactoare nucleare ruseşti, scrie E-nergia.ro.
La 15 martie 2011, guvernul Belarusului a semnat cu Guvernul Federației Ruse acordul pentru construcția unei centrale nucleare. Acordul a fost parafat de ministrul Energiei din fosta republică sovietică și de șeful corporației Rosatom, deținută de statul rus. În localitatea Astravets, foarte aproape de granița cu Lituania, va fi construită o centrală nucleară cu două unități, fiecare cu o capacitate de 1.200 MW. Contratorul general al lucrării este Atomstroyexport, filială a Rosatom. Dacă, inițial, autoritățile de la Minsk au respins ideea construcției de capacități nucleare pe propriul teritoriu, după disputa energetică legată de gazul rusesc dintre Belarus și Rusia lucrurile s-au schimbat: în ianuarie 2008 Guvernul a decis construirea unei centrale nucleare, decizie ratificată de Parlament în vara aceluiași an. Imediat, Rusia a oferit un credit de două miliarde de dolari pentru achiziția de echipament, evident rusesc, iar un an mai târziu s-a decis ca centrala să fie construită de Atomstroyexport.
Primul reactor va fi terminat în 2016-2017, iar cel de-al doilea în 2018-2020, costurile celor două unități fiind estimate de 5 miliarde de dolari. Există posibilitatea construirii altor două reactoare, până în 2025. Tipul reactorului: VVER 1200, adică un reactor cu apă sub presiune (apa este folosită și pentru răcire și pentru moderarea reacției) iar combustibilul este uraniul slab îmbogățit.
După dezastrul din Japonia, viitorul energiei nuclare este subiect de dispută în unele state, iar centralele deja existente sunt supuse la noi t