Proteinele nu trebuie să lipsească dintr-o alimentaţie sănătoasă, însă carnea nu este singura sursă din care organismul poate obţine aceste substanţe esenţiale
În a doua jumătate a secolului 20, pe străzile Londrei mărşăluia Stanley Green, un activist care promova o alimentaţie fără proteine, un mod de hrănire complet diferit faţă de cel pe care oamenii îl adoptau în acea vreme.
„Omul-Proteină“, cum era supranumit, considera că proteinele din alimente fac oamenii mai agresivi, motiv pentru care promova o alimentaţie cu conţinut scăzut de proteine, pentru „un popor mai bun, mai blând şi mai fericit“.
Ideea principală, pe care a expus-o într-o broşură pe care o vindea, era aceea de a convinge oamenii să renunţe la carne şi să obţină proteinele din alte alimente.
Oricât de ciudată ar putea părea teoria renunţării la carne, se pare că nu era foarte departe de adevăr, pentru că de curând Agenţia britanică pentru Siguranţă Alimentară a elaborat noi linii directoare, potrivit cărora nu ar trebui să consumăm mai mult de 500 de grame de carne pe săptămână, întrucât acest aliment ar favoriza apariţia cancerului - o raţie ce ar însemna să mâncăm cel mult trei porţii de friptură săptămânal.
După publicarea acestor orientări, au apărut multe critici care susţineau că, din cauza unei astfel de limitări, foarte multe persoane nu îşi vor putea „acoperi“ cantitatea de proteine de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta şi a se menţine. Numai că există şi alimente alternative pe care le putem consuma pentru a întregi aportul de proteine şi asta fără să ne punem în pericol sănătatea.
Quinoa
Quinoa este numele unei cereale originare din America de Sud, unde creşte la altitudini mari (până la 4.000 de metri). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenuşiu-gălbui, sunt foarte hrănitoare şi foarte sănătoase, bogate în protei