Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, aflat în vizită la Moscova a insistat asupra reluării neîntârziate a negocierilor pe tema crizei transnistrene, întrerupte acum cinci ani. Dosarul este unul extrem de spinos, iar până acum nu a fost găsită o soluţie.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
În cadrul întrevederii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă a spus că discuţiile informale în problema transnistreană, care au loc cu regularitate în ultimii ani ar trebui să obţină statutul de negocieri oficiale.
"Este timpul să renunţăm la consultările informale şi să trecem la negocieri oficiale. Suntem interesaţi să discutăm acest proces dificil, dar necesar de reglementare a conflictului transnistrean şi sperăm că Rusia va avea şi pe viitor un rol constructiv la aceste tratative", a subliniat ministrul de Externe al Republicii Moldova.
La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a spus că Moscova "şi-ar dori să ajute la avansarea procesului de reglementare în direcţia dorită".
Negocierile pe tema conflictului transnistrean au fost întrerupte în februarie 2006. Aceste discuţii se desfăşoară în cadrul aşa-numitului format 5+2, format care oficial este în vigoare şi în prezent. Din el fac parte Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac, l-a întrebat pe expertul în problema trasnistreană, Radu Vrabie, ce şanse există ca aceste negocieri, întrerupte încă în 2006, să fie reluate în timpul apropiat. Chişinău, Corneliu Rusnac Expertul în problema trasnistreană, Radu Vrabie, intervievat de Corneliu Rusnac.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, aflat în vizită la Moscova