Mezelurile şi pateurile conţin prea multă sare şi \"E-uri\" cancerigene, margarina îngroaşă vasele de sânge şi prăjiturile cresc pofta de mâncare, ceea ce le transformă în alimente extrem de nocive pentru sănătate. Pe de altă parte, lactatele conţin cele mai bune proteine, fructele şi legumele \"mustesc\" de vitamine, iar pâinea integrală stimulează digestia. Sursa: SHUTTERSTOCK
PERICULOASE
Mezelurile, pateurile, margarina, prăjiturile de cofetărie şi uleiul de floarea-soarelui sunt printre cele mai toxice produse pe care le putem mânca.
E-urile care colorează roz mezelurile, cancerigene
1. Mezelurile conţin puţină carne, dar mulţi aditivi, sare şi grăsimi "rele" care îngroaşă vasele de sânge. De exemplu, parizerul conţine 90% slănină şi şorici, iar crenvurştii-tocături de oase, tendoane şi pieliţe. "Dacă în urmă cu 20 de ani un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la câteva luni, acum acelaşi doctor are 2-3 astfel de operaţii pe zi", afirmă specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Mezelurile sunt "doldora" de aditivi care ne îm bolnăvesc inima, ficatul sau rinichii. "Cei mai periculoşi sunt carminul din salam şi nitratul de sodiu din cârnaţi, care dau culoarea roz, dar care sunt cancerigeni", avertizează specialistul.
2. Pateurile "mustesc" de sare şi de "E-uri", ce împiedică absorbţia vitaminelor şi a mineralelor. "Xantanul şi guarul sunt substanţe de gelifiere periculoase, pentru că scad absorbţia în organism a vitaminelor A, D, E, K şi a calciului şi magneziului", adaugă expertul în alimentaţie. Pateurile vegetale conţin la fel de multe grăsimi şi glucide şi în plus, alergeni: gluten, ţelină, muştar, soia. Nu sunt recomandate cardiacilor, supraponderalilor sau diabeticilor.
3. Margarina este grăsime vegetală modificată chimic. Hidrogenarea parţială duce la apar