Administratorii firmelor prinse cu mai mult de cinci angajaţi la negru riscă închisoarea de la unu la doi ani, potrivit noului Cod al Muncii. De sancţiuni nu scapă nici muncitorii la negru, pentru care sunt prevăzute amenzi de la 500 la 1.000 de lei.
Inspectoratul Teritorial de Muncă a pus tunurile pe firmele care nu-şi declară angajaţii. Astăzi, într-o conferinţă de presă, directorul Daniela Biriş a declarat că intensificarea controalelor are loc în contextul în care noul Cod al Muncii, aflat la preşedintele Traian Băsescu pentru promulgare, vine cu sancţiuni dure, ce merg până la pedeapsa cu închisoarea, pentru firmele prinse cu muncă la negru. „Reprezentantul legal al unei firme unde se contată că sunt mai mult de cinci persoane fără contract individual de muncă va fi sancţionat cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală”, precizează directorul ITM. De sancţiune nu scapă nici angajatul care acceptă să lucreze la negru. „Treaba asta se face la mica înţelegere între angajator şi angajat. Aşa că este normal să fie sancţionat şi angajatul. Măcar este responsabilizat să nu accepte aşa ceva”, este de părere Daniela Biriş. Amenda pentru angajaţi va fi cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
În ciuda controalelor şi a acestor sancţiuni anunţate de noul Cod al Muncii, munca la negru „înfloreşte” în Sălaj. Dacă în ianuarie au fost prinse nouă persoane fără contracte de muncă, în februarie numărul acestora s-a dublat (21), pentru ca în martie (până azi) să ajungă la 33. Potrivit Danielei Biriş, printre angajatorii depistaţi luna aceasta cu mai mult de cinci angajaţi la negru se numără una dintre cele mai importante firme din Zalău, al cărei nume va fi făcut public la începutul lunii aprilie.
Vezi AICI care sunt firmele depistate până acum cu muncă nedeclarată