Teama de radiatii, dupa dezastrul nuclear de la centrala Fukushima din Japonia, a cuprins si Romania. Multi romani s-au interesat despre modul in care se pot proteja de radiatii, desi stim ca in fiecare zi suntem expusi acestora.
Radiatiile cosmice, care ne afecteaza cand calatorim cu avionul, radonul din sol, uraniul din sol, semnalul de la aparatul radio, scannerele de la aeroport, radiografiile facute de medici, radiatiile de la telefoanele mobile, dar si urmele de radiatii ramase dupa testele militare ne pot afecta. Iar radiatiile au un efect cumulativ, multi oameni de stiinta spunand ca nu exista o doza "inofensiva" de radiatii.
Insa nu toate tipurile de radiatii sunt daunatoare: radiatiile ionizante sunt cele care sunt produse in urma accidentelor nucleare, cele de la scannerele de la aeroport sau de la radiografii - acestea sunt radiatiile periculoase, care pot creste riscul de cancer. Cele care provin de la cuptorul cu microunde, aparatele de radio sau telefoanele mobile nu au, pana acum, un efect nociv dovedit.
Aviatia americana estimeaza ca un pilot cu o cariera de 25 de ani, zburand la o altidudine de 9.000 de metri, va fi expus unor radiatii cosmice care pot sa creasca riscul de cancer cu aproximativ 0,3%, arata Miami Herald. Oamenii mai pot fi expusi radiatiilor si atunci cand in sol se gaseste radon, un gaz radioactiv invizibil si inodor.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 43% din radiatiile la care suntem expusi in decursul vietii provin de la radon.
20% dintre radiatii provin de la aparatele de realizare a radiografiilor, 15% de la expunerea la radiatii gamma ale Pamantului, iar 13% de la radiatiile cosmice. Radiatiile continute de alimente si apa reprezinta doar 8% din radiatiile la care suntem expusi, pe cand alte surse precum accidentele nucleare reprezinta doar 1%.
Ame