Acţiunea noului roman al lui Richard Wagner, „Minte-mă”, se petrece la Bucureşti. Acest fals roman de familie este un tablou realist al unei societăţi bolnave, în acelaşi timp este şi un roman cu cheie, scris de către un scriitor originar din România, emigrat în 1987 în Germania. Acţiunea romanului se desfăşoară, în cea mai mare parte, la Bucureşti, un oraş în care trecutul interbelic şi actualitatea imediată se interferează, se suprapune şi se prelungeşte.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
„Minte-mă şi spune-mi vorbe dragi, / Cuvinte dulci în nopţi cu cerul de smarald,/ Strecoară-mi sufletul în surîsul tău cald,/ În el să-mi scald tot amarul. // Minte-mă cu ochii tăi cei vagi,/ Cu gura ta de foc cu rîsu-ţi cristalin,/ Coboară asupra mea un zîmbet calin,/ Lui să-i-nchin dorul tău.//“
„Minte-mă“ se numeşte acest tango din perioada interbelică, interpretat de Cristian Vasile. „Minte-mă“ se numeşte şi noul roman al lui Richard Wagner. Versurile acestui cîntec devin pentru autorul romanului formula literară magică pentru descrierea unei stări de fapt, ilustrată prin intermediul istoriei fictive şi complicate a două familii cu rădăcini într-o Românie deloc livrescă.
Personajele gravitează în jurul propriilor minciuni, descoperind legendele ascunse ale familiilor lor, trezindu-se într-o realitate construită pe un lung şir de neadevăruri. Astfel, Wagner povesteşte istoria ocultată a unei familii care oscilează între legende, minciuni sfruntate, conformism şi compromisuri. Acţiunea romanului se desfăşoară, în cea mai mare parte, la Bucureşti, un oraş în care trecutul interbelic şi actualitatea imediată se interferează, se suprapune şi se prelungeşte.
Sandra Horn a emigrat în 1984, împreună cu familia, în Germania. Ca jurnalistă se-ntoarce, în 2005, la Bucureşti pentru a înfiinţa o revistă, „Lauretta“. Aici îl întîlneşte pe fostul