Pieţele vor resimţi o presiune semnificativă după ce SUA şi Marea Britanie nu vor mai tipări şi injecta bani în economiile naţionale. În total, SUA şi Marea Britanie au injectat în economiile naţionale peste 2.500 de miliarde de dolari în ultimii doi ani pentru a combate efectele recesiunii.
Faţă în faţă cu lipsa tot mai acută a lichidităţilor, băncile centrale din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au tipărit peste 2.500 de miliarde de dolari pe care le-au pompat apoi în pieţe. Programele, demarate încă din 2009, se vor termina în curând. Până acum, oficialii au declarat că această măsură de stimulare economică şi-a făcut efectul şi că prelungirea programelor nu este necesară.
Însă atunci când băncile centrale nu vor mai pompa lunar zeci de miliarde de dolari în pieţe, presiunea resimţită va fi semnificativă, spun o parte dintre analişti. Alţii susţin că, dacă nu sunt înlăturate „rotiţele ajutătoare", nu vom putea determina adevărata stare a economiei. „Dacă tot continuăm să reînnoim măsurile de stimulare din trecut, nu vom şti dacă economia poate sau nu să reziste singură", a declarat David Resler, economist-şef al Nomura Securities International, citat de CNBC.
Banii au fost tipăriţi de trezorerii şi folosiţi apoi de băncile centrale pentru a cumpăra bonuri de trezorerie sau active, pentru a finanţa investiţii sau pentru a ajuta sistemele bancare naţionale. Această măsură a fost combinată cu scăderea dobânzilor-cheie pentru a stimula creditarea.
2.300 de miliarde de dolari pentru revenire
În iunie, programul de acest tip al Rezervei Federale (banca centrală a SUA) se va încheia. Început în noiembrie 2010, pachetul a însemnat tipărirea şi eliberarea în piaţă a 600 de miliarde de dolari până în luna iunie 2011. Astfel, Rezerva Federală injectează, în medie, 75 de miliarde de dolari pe lună în economia americană