Companiile şi instituţiile care s-au înscris în cursa pentru cele 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană spun că e mai uşor să obţii finanţare europeană pentru un proiect decât să convingi o bancă să sprijine începerea şi derularea proiectului. Aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei "Caravana Fondurilor Europene în 2011. Cum vor schimba fondurile europene România?", organizată ieri la Cluj-Napoca de Ziarul Financiar în parteneriat cu Bancpost, AMPOSDRU şi EximBank. Vedeţi aici detaliile conferinţei.
"Există persoane care ştiu să scrie proiecte, însă nu au experienţă în domeniul pentru care sunt atrase fondurile europene. În această situaţie, noi nu ne vom implica pentru acordarea finanţării. Banca nu este o casă de execuţie cu garanţii, suntem interesaţi de investiţii oportune. Chiar dacă proiectul este aprobat de autorităţi, la bancă nu va fi doar o formalitate pentru obţinerea finanţării", a spus Otilia Frolu, director sector public la Bancpost.
Problema fondurilor europene a fost pusă pe tapet în fiecare an ca o sursă de finanţare a economiei, însă rezultatele României sunt încă dezamăgitoare în comparaţie cu restul ţărilor europene.
României i s-au alocat aproape 20 de miliarde de euro pentru fonduri europene în perioada 2007-2013 (cu excepţia agriculturii), din care a atras până în martie anul acesta 2,15 miliarde de euro.
"A te implica în această perioadă în atragerea de fonduri europene pare un lucru de neimaginat. Există bani însă este foarte greu să-i iei. S-au depus mai multe proiecte pe o axă decât există fonduri alocate, iar lucrurile s-au mişcat foarte încet datorită pe de o parte lipsei de experienţă a celor care făceau proiectul, iar pe de altă parte a băncilor. Băncile ar trebui să aibă mai mulţi specialişti în domeniu care să vină în întâmpinarea celor interesaţi, iar finanţarea pentru proiec