Capacitatea ştiinţifică chinezească o va depăşi pe cea americană curând, foarte posibil până în 2013, potrivit unui studiu al Societăţii Regale britanice.
Ţara care a inventat compasul, praful de puşcă, hârtia şi tiparul este pe punctul de a reveni pe primul loc în ştiinţa lumii, scrie BBC. Studiul “Knowledge, Networks and Nations” urmăreşte provocarea lansată de China marilor puteri, SUA, Japonia şi Europa.
Cifrele se bazează pe articolele ştiinţifice publicate în ziare recunoscute pe plan internaţional.
În 1996, primul an al analizei, SUA au publicat 219.513 articole, aproape de zece ori mai mult decât China, cu 25.474. Până în 2008, creşterea americanilor a fost foarte uşoară, la 316.317 articole, în vreme ce China a crescut de peste şapte ori, la 184.080 articole ştiinţifice.
Estimări anterioare prevedeau că SUA vor fi depăşite de China până în 2020. Dar studiul de faţă arată că, după ce a deposedat Marea Britanie de locul doi în cercetare ştiinţifică, China ar putea depăşi America în mai puţin de doi ani.
“Proiecţiile variază, dar o interpretare liniară a datelor arată că evenimentul s-ar putea petrece până în 2013”, arată studiul Societăţii Regale.
Profesorul Sir Chris Llewellyn, care a conduse studiul, spune că nu este mirat de această creştere date fiind investiţiile masive ale Chinei în domeniul cercetării şi dezvoltării. Aceste cheltuieli au crescut cu 20% pe an din 1999 încoace, ajungând în prezent la 100 de miliarde de dolari. În acelaşi timp, cel puţin 1,5 milioane de studenţi în ştiinţă şi inginerie au absolvit universităţile chinezeşti în 2006.
“Cred că e un lucru pozitiv, foarte util, cu toate că unii ar putea vedea în asta o ameninţare. Este un semnal de trezire pentru noi să nu ne culcăm pe o ureche”, spune Llewellyn.
Raportul arată că cercetarea ştiinţifică americană nu va scădea în termeni absoluţi şi e