Guvernul a stabilit în şedinţa de astăzi să împartă cu băncile garanţiile privind creditele pentru cumpărarea de locuinţe prin programul \"Prima Casă\", astfel încât plafonul total al garanţiilor oferite să se suplimenteze, a anunţat primul ministru Emil Boc. Sursa: Arhiva EVZ
”Am stabilit modificări la programul Prima Casă, de aici înainte garanţia va fi împărţită în proporţie de 50% şi 50% între stat şi bancă", a declarat premierul Emil Boc, citat de Agerpres.
Până acum, statul suporta în proporţie de 100% riscul aferent acestor credite.
Premierul a precizat că plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobânda împrumutului și cuantumul garanției, nu se vor modifica.
De asemenea, în program vor putea accesa garanţii guvernamentale şi persoanele care deţin deja o locuinţă cu o suprafaţă până în 50 de metri pătraţi. "În cadrul programului vor intra şi cei cu locuinţe până la 50 de metri pătraţi pentru a spori confortul", a precizat premierul.
Totodată, băncile îşi vor putea transfera între ele portofoliul de garanţii în programul "Prima casă".
Nu se știu încă băncile care vor participa în cadrul acestei noi etape a programului "Prima casă".
Unii din creditorii care au participat la fazele anterioare ale programului susţin că asumarea unui risc mai mare în cadrul acestui program, din partea băncilor, ar fi trebuit să schimbe condiţiile de acordare a creditului, iar dobânzile ar trebui să crească.
Pe de altă parte, creditorii vin cu variante proprii de credite ipotecare, similare din punct de vedere al costului cu creditele Prima casă, dar care impun clienţilor condiţii diferite în privinţa avansului.
"Un avans de 15% (faţă de 5% cât este acum în cadrul programului Prima casă n.r.) ar trebui să fie un lucru normal. Nici nu cred că avem nevoie de Prima casă pe termen l