Poşta Câlnău, Boldu sau Balta Albă sunt localităţile care stau pe adevărate „mine de aur" neexploatate încă. O companie cu capital străin a efectuat prospecţiuni în zona de câmpie a judeţului, care au arătat că în subteran se află zăcăminte importante de gaze naturale neexploatate, dar şi depozite noi.
Câmpul de gaze din judeţul Buzău a fost descoperit în anul 1966, iar 11 ani mai târziu a început producţia, gestionată exclusiv de stat. În 2001 activitatea a fost sistată definitiv din cauza unor viituri şi a nisipului apărut în sonde.
Comoara pe care statul român nu a fost în stare să o exploateze şi pe care a abandonat-o, va fi valorificată de alţii, de străini. O companie australiano- britanică a început din 2007 să prospecteze câmpurile din zona localităţilor Boboc, Boldu şi Balta Albă. O primă evaluare realizată în punctul Boboc a arătat că există rezerve de 1.700 de milioane de metri cubi de gaze, iar producţia se va relua cel mai probabil chiar din acest an.
„Zeta Petroleum a concesionat la Bobocu un câmp de gaze biogene şi intenţionează să dezvolte noi sonde de foraj şi, acolo unde este posibil, să se lucreze pe fântânile deja existente. Rezervele probabile de gaze rămase în lobii ce au produs anterior pot fi estimate la circa 765 de milioane de metri cubi", se arată într-un comunicat emis de societatea investitoare.
Conform site-ului companiei Zeta Petroleum, pe 27 martie 2007 societatea a semnat un acord de concesiune cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM), acord care a fost ratificat de Guvern pe 19 decembrie 2007. După finalizarea unui prim studiu, la ANRM s-a depus o cerere de mărire a zonei de concesiune, care a fost acordată la Bobocu pe 17 decembrie 2008.
Sonde neexploatate vreodată
Un fost lucrător la aceste zăcăminte pe vremea când erau exploatate de Romgaz, povesteşte cum s-a ajuns la oprire