Indicele radiaţiei ultraviolete, care se stabileşte pe o scară de 0 la 11+, este în România, în aceste zile, la valoarea 4, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM). Ca urmare, nu există un risc ridicat de radiaţii, aşa cum greşit s-a înţeles de către o parte a mass-media.
Astfel, o hartă publicată pe site-ul ANM arată că România se află la valoarea 4 pe o scară de 0 la 11+, în care se precizează indicele radiaţiei ultraviolete. Ceea ce înseamnă că „nivelul este scăzut şi nu este nevoie de atenţionări speciale”, precizează directorul ANM, Ion Sandu.
Cu cât este mai mare valoarea indicelui cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor, se mai precizează pe site-ul ANM.
Oficialii Autorităţii mai precizează că indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) reprezintă o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului şi se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiatiile ultraviolete în condiţiile în care cerul este senin.
„Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui, albedoul suprafeţei terestre, aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite în zile diferite în aceeaşi localitate sau în aceeaşi zi în localităţi diferite. La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umana (100nm - 400nm)”, mai precizează ANM.
Culorile sunt stabilite potrivit unui standard internaţional de Organizatia Mondială a Meteorologiei(OMM) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS).
Algoritmul pentru calculul acestui indice UV în condiţii de cer senin a fost dezvoltat de consorţiul internaţional de institute de cercetare numit „Satellite Application Facility o¬n Ozon