Metodele considerate extreme uneori de a-i convinge pe angajaţii în baza venitului minim garantat să presteze munci comunitare pentru ajutorul financiar primit de la stat, se dovedesc astăzi a fi chiar blânde, deşi în repetate rânduri, greşit pe semne, le-am criticat. Şefii de echipă recunosc că imediat cum îi scapă din vedere, angajaţii trag chiulul. Pentru a-i ţine în frâu, mai în glumă mai în serios ar fi nevoie de un paznic la câte un lucrător.
Numai că, metehnele se transmit ca un virus şi la cei angajaţi permanent în serviciile municipalităţii. Ieri spre exemplu, muncitorii de la serele SPADPP (foto) însărcinaţi cu amenajarea sensului giratoriu dinspre cartierul Aeroport din Petroşani, în loc de muncă depănau amintiri la umbra avionului ornamental din mijlocul giratoriului.
Oamenii, scăpaţi de supravegherea şefului de echipă, s-au odihnit zeci de minute şi cum nu era pauză de masă, o făceau în timpul programului, adică pe bani. I-am deranjat noi pentru că, la vederea aparatului foto, lucrătorii au sărit pe straturile de flori de parcă cineva i-a picurat cu ceară. Parafrazând un comediant am putem spune că există o explicaţie şi în acest caz. Posibil ca angajatele să fi luat în serios avertizările cum că deasupra ţării, în 30 şi 31 martie, planează o gaură în stratul de ozon, iar pericolul expunerii la ultraviolete poate avea efecte negative. Prin urmare, angajatele urmau sfatul medicului. Problema chiulului, dincolo de glumă este una serioasă, iar edilii recunosc deschis că diferite lucrări de curăţenie în municipiu sunt întârziate din cauza celor care lipsesc de la program. „Dacă nu stai să-i supraveghezi fug imediat şi te lasă cu ochii în soare. Spre exemplu, doar trei dintre cei care prestează muncă în baza venitului minim garantat s-au prezentat ieri la lucru", recunoaşte şeful unei echipe de muncitori din subordinea serviciului edili