Portugalia resimte presiuni tot mai mari pentru a apela la susţinere financiară externă în condiţiile în care costurile sale de finanţare au atins un nou maxim record în urma retrogradării ratingurilor de credit ale băncilor sale, scrie The Telegraph.
Ţara copleşită de datorii, despre care investitorii cred că doar amână un bailout ce este inevitabil, a înregistrat o creştere a randamentului obligaţiunilor sale pe zece ani până la 8,19%, un nou maxim după avansul până la 8% înregistrat la finalul săptămânii trecute. Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani ale Portugaliei a urcat la un nivel record de 8,7%.
Creşterea costurilor de finanţare survine după ce agenţia de rating Standard & Poor's a redus ratingurile a cinci bănci portugheze de top după ce scăzuse ratingul legat de datoria suverană a ţării în urma prăbuşirii guvernului acesteia.
Preşedintele portughez urmează să decidă cum va soluţiona criza politică creată de demisia primului-ministru Jose Socrates, care a demisionat după ce parlamentul i-a respins ultimul pachet de măsuri de austeritate.
Totuşi, în pofida contextului, moneda euro s-a menţinut stabilă la o valoare de 1,41 dolari.
Analiştii spun că investitorii care caută un refugiu în faţa deprecierii monedei americane se concentrează pe o potenţială majorare a dobânzii în zona euro de către BCE şi mai puţin pe criza datoriilor din regiune.
Totuşi, calmul relativ din jurul monedei unice europene ar putea fi de scurtă durată, avertizează analiştii.
"Credem că adâncirea crizei din zona euro va începe în ultimă instanţă să slăbească euro", declară Jonathan Loynes din cadrul Capital Economics.
Portugalia resimte presiuni tot mai mari pentru a apela la susţinere financiară externă în condiţiile în care costurile sale de finanţare au atins un nou maxim record în urma retrogradării ratingurilor de credit ale bănc