CNA va putea sa sanctioneze cu amenzi intre 10.000 de lei si 200.0000 de lei posturile de televiziune si radio, pentru cenzura si ingerinte editoriale, potrivit unui proiect legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului, avizat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, relateaza Mediafax.
Initiativa legislativa de modificare a Legii audiovizualului 504/2002, semnata de vicepresedintii PDL Raluca Turcan si Cezar Preda si de deputatii PDL Doinita Chircu si Brindusa Novac, a fost adoptata cu 9 voturi "pentru" si 2 "abtineri".
Potrivit Ralucai Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, prin introducerea unui regim sanctionatoriu in cazuri de cenzura si ingerinte editoriale s-a urmarit respectarea Constitutiei. "Ingerinta si cenzura sunt interzise si atunci mi se pare normal ca daca sunt interzise prin Constitutia Romaniei sa existe si o sanctiune macar cu o amenda in Legea audiovizualului", a declarat Raluca Turcan.
Pe de alta parte, Rasvan Popescu, presedintele CNA, prezent la sedinta Comisiei de Cultura a Camerei, a explicat ca "ingerintele" nu se refera la conducerile editoriale ale posturilor de radio si televiziune.
In schimb, George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), ce reuneste principalele televiziuni private din Romania, a explicat ca prevederea privind sanctionarea actelor de cenzura si de ingerinta editoriala este greu de tratat de catre CNA, care are o relatie strict cu radiodifuzorii.
O alta noutate adusa de proiectul legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului, adoptat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei, este aceea a "gradualizarii" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune si radio.
Totusi, posibilitatea ca membrii CNA sa aplice o somatie o singura data pentr