Declarată parte a patrimoniului cultural naţional, biserica „Sf. Ioan Botezătorul" nu a mai fost terminată fiindcă nu sunt bani suficienţi. Construită în 1912, clădirea bisericii nu a suferit până acum nicio reabilitare. De peste trei ani, biserica este intrată în reparaţii care se tot tergiversează.
Lăcaşul de cult de pe Calea Galaţi, care serveşte drept Casă a Domnului pentru cei aproximativ 10.000 de credincioşi din cartier, pare a fi ultima biserică din municipiu care n-a beneficiat, în ultimii ani, de bani de reabilitare.
Biserica a fost ridicată între anii 1901- 1912 pe locul unui mai vechi paraclis prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu.
Biserica a fost sfinţită în ziua de 29 august 1912 de către P.S. Nifon Nicolescu al Dunării de Jos. Pictura murală a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărăteşti sunt opera pictorului brăilean Matache Orăşeanu.
Monument istoric preţios
Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, ctitoria este o construcţie destul de solidă care a avut puţin de suferit de pe urma calamităţilor, spre deosebire de celelalte lăcaşuri brăilene.
În anul 1927, pe cheltuiala parohiei, s-a restaurat pictura interioară precum şi parchetul edificiului. În anul 1935 s-au făcut reparaţii exterioare pentru conservarea lăcaşului sfânt.
Istorie tumultoasă
Intervenţii au mai fost făcute în anul 1947 (restaurarea picturii şi reparaţii întâmplătoare), urmare a marelui cutremur care a lovit România în 1940, precum şi în 1958.
Lucrările moderne făcute în oraş, în speţă la Canalul Coletor de pe strada Graţiei, au afectat biserica, iar, ulterior, nimeni nu s-a îngrijit ca lăcaşul de cult să fie reabilitat.
„S-a fărâmiţat din cauza trepidaţiei la care a fost supusă atunci când s-a săpat pentru canalul colector. Atunci când