De mâine, cele 60 de spitale pe care autorităţile locale refuză să le transforme în cămine pentru bătrâni rămân fără bani. În cele şapte instituţii care au acceptat reprofilarea a început deja transferul de pacienţi şi redistribuirea personalului.
Botoşani: Zeci de bolnavi din spitalele desfiinţate sunt lăsaţi pe drumuri
Botoşani: Un medic de la ţară este noul consilier al ministrului sănătăţii!
Neamț: Primarul Bicazului refuză să transforme spitalul în cămin de bătrâni
Mâine expiră termenul-limită până la care autorităţile locale trebuiau să decidă reprofilarea a 67 de spitale din toată ţara în cămine pentru vârstnici. Până ieri, doar şapte autorităţi locale au emis hotărâri de consilii în acest sens. Pentru celelalte 60, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, anunţă o soartă grea: „De la 1 aprilie, aceste unităţi nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate. Şi dacă nu se mai finanţează, nu mai pot ţine pacienţii".
Vezi aici lista spitalelor reprofilate
Afluenţă bruscă de bolnavi
De altfel, Cseke Attila a transmis marţi autorităţilor locale să stopeze internările în cele 67 de unităţi propuse pentru dezvoltarea reţelei de persoane vârstnice şi să se înceapă transferul pacienţilor în alte unităţi din judeţ. În paralel, a început şi redistribuirea personalului medical pe posturile rămase libere ori pe cele din judeţele limitrofe. „În fiecare judeţ avem pregătite mijloace de transport medicalizate, ambulanţe, pentru a asigura transferul pacienţilor, în siguranţă, acolo unde ne este solicitat acest lucru", a spus Cseke Attila, după videoconferinţa de marţi. Totuşi, potrivit ministrului Cseke, există unităţi în judeţele Ialomiţa, Prahova şi Vâlcea unde numărul persoanelor internate a crescut în ultimele zile, fără justifica