Guvernul suedez a dat undă verde pentru trimiterea de avioane de luptă JAS Gripen în Libia, ca urmare a unei cereri din partea Secretarului General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
În timpul unei şedinţe extraordinare, guvernul suedez a decis să propună Parlamentului implicarea Suediei în atacul militar pe care NATO l-a lansat asupra Libiei.
„Guvernul a decis să trimită în Parlament propunerea de participare, cu aeronave JAS Gripen, la operaţiunea militară internaţională în Libia, sub conducerea NATO”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt.
Suedia se va implica în conflictul din Libia cu condiţia ca aeronavele trimise să fie utilizate doar pentru a menţine interdicţia de zbor şi nu pentru a ataca obiective terestre.
Reinfeldt a informat Parlamentul că, în interiorul partidelor aflate la guvernare, au existat multe persoane care şi-ar fi dorit să li se permită avioanelor de luptă să atace ţinte de pe uscat, pentru a proteja civilii.Totuşi, Reinfeldt nu a vrut să acţioneze fără susţinerea Parlamentului suedez. „Nu trebuie să tratăm cu superficialitate problema trimiterii de militari suedezi pentru a proteja civilii dintr-o ţară străină. Această situaţie nu este lipsită de riscuri”, a declarat Fredrik Reinfeldt.Cu toate acestea, liderul Partidului Liberal suedez (Folkpartiet), Jan Björklund, este sceptic în ceea ce priveşte limitarea contribuţiei la menţinerea interdicţiei de zbor.
”Social-democraţii au criticat imediat Guvernul pentru lipsa de acţiune, dar acum, când aceasta este o realitate, ei se tem să adopte o poziţie”, a declarat Björklund.Potrivit noului lider al social-democraţilor din Suedia, Håkan Juholt, partidul său nu poate accepta atacuri asupra obiectivelor terestre. „Nu ştim cum sunt alcătuite unităţile libiene. Ar putea fi formate din copii drogaţi sau soldaţi-copii. Nu avem nici cea mai vagă idee despre