La Londra a fost anunțată formarea unui grup de contact, care să coordoneze eforturile internaționale pentru găsirea unei soluții pentru Libia. Participanţii la reuniunea de marţi au convenit să continue presiunile, inclusiv militare, asupra regimului Gaddafi, până la respectarea rezoluțiilor ONU.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Președintele conferinței, ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague a spus că reuniunea a ajuns la concluzia că regimul Gaddafi și-a pierdut orice legitimitate, ca urmare a atacurilor lansate împotriva propriei populații civile.
Mai mulți participanți la conferință, inclusiv secretarul american de Stat, Hillary Clinton au subliniat faptul că intervenția militară aliată, autorizată de rezoluția 1973 a Consiliului de Securitate ONU a salvat mii de vieți, care ar fi fost curmate de represaliile anunțate de liderul libian.
Apărând alături de William Hague, premierul și ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Hamad Bin Jabr Al Thani a ținut să releve importanța acestei coaliții din punctul de vedere al lumii arabe. El a recunoscut că ar fi fost preferabil ca mai multe țări arabe să participe la acțiunile coaliției, dar a reamintit că Liga Arabă a fost aceea care a pus în mișcare procesul prin care s-a ajuns la rezoluția 1973.
Este drept însă că țări ca Egiptul și Tunisia, vecinele Libiei și proaspăt scăpate de lideri autoritari au fost absente de la Londra, iar secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa nu a fost nici el prezent la conferință.
Pentru prima oară, însă, au apărut la o conferință de presă în afara Libiei reprezentanții Consiliului Național Interimar de Tranziție, organizația care reprezintă Opoziția libiană. Cei doi vorbitori din partea Consiliului au prezentat intențiile Opoziției, care includ refuzul negocierii cu Gaddafi și elaborarea unei Constituții democratice,