Guvernul japonez a ordonat miercuri un control urgent la toate reactoarele nucleare din ţară, pentru a se asigura că nu se vor confrunta, la un moment dat, cu aceleaşi avarii cu care se confruntă centrala nucleară Fukushima, după cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie, relatează Mediafax.
O scrisoare în acest sens, dată publicităţii, a fost adresată de ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Banri Kaieda, preşedinţilor-directori generali ai celor nouă companii regionale de electricitate din Japonia, dar şi altor doi exploatanţi de centrale nucleare.
Japonia deţine peste 50 de reactoare nucleare, toate situate la malul mării, în contextul în care întreg arhipelagul este ameninţat de cutremure.
Centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, se confruntă cu o situaţie extremă, alimentarea cu electricitate fiind întreruptă de cutremurul urmat de un tsunami devastator, grupurile electrogene fiind inundate, iar dispozitivele de răcire scoase din serviciu, totul antrenând o supraîncălzire a combustibilului, explozii şi emanaţii radioactive.
După studierea mecanismelor şi lacunelor care au condus la această catastrofă, Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei cere ca toate reactoarele nucleare în funcţiune să fie controlate rapid şi să fie luate măsuri pentru reducerea riscurilor de repetare a acestui tip de accident.
În ceea ce priveşte instalaţiile care, în prezent, sunt oprite sau se află în construcţie, ele nu vor putea fi exploatate fără să fie controlate, a declarat ministrul Industriei, Banri Kaieda, într-o conferinţă de presă, parţial televizată.
În plus, ministrul cere efectuarea de exerciţii pentru antrenarea unor echipe de intervenţie în acest tip de situaţii de urgenţă.
De asemenea, se vor lua măsuri pentru securizarea surselor de alimentare cu energie electrică de urgenţă, dar şi a mijoacelor de