Aparent un trend, mersul pe bicicleta reprezinta de multe ori o modalitate practica de a evita aglomerarile urbane si in acelasi timp un mod de a proteja mediul inconjurator. Revolutia pe doua roti din marile orase ascunde insa si riscuri.
Bicicleta asigura deseori un acces facil catre orice destinatie intr-un mod mai relaxat si antrenant decit in cazul calatoriei cu autobuzul ori cu masina personala. Insa, revolutia pe doua roti din marile orase ascunde si riscuri de furt sau avarie.
Aceasta deoarece lipsesc cu desavarsire parcajele publice pentru biciclete, acoperite si pazite, in locuri de mare aflux sau rastele de calitate, care permit legarea cadrului si ambelor roti. Astfel, numarul in crestere al biciclistilor si implicit al bicicletelor parcate pe arterele principale sau in fata cladirilor, a sporit si fenomenul infractional care vizeaza furtul de bunuri.
Cum vara se apropie si un numar tot mai mare de biciclete scumpe au proprietari, hotii vor sta la panda. Dar, cum se pot proteja biciclistii? Ce solutie exista daca nu ai o bicicleta portabila?
"Din pacate, in Romania nu prea exista alternative pentru astfel de produse de asigurare. Bicicletele pot fi asigurate momentan, doar pe perioada in care se afla in incinta unei locuinte, a unui showroom sau magazinelor - si doar ca oricare alt bun", a declarat Paul Mihaleche, director agentie in cadrul Safety Broker. In concluzie, nici o companie de profil din Romania nu asigura un astfel de bun luat individual, desi pretul unor biciclete poate depasi si 5.000 de euro.
Cu aceasta problema se confrunta atat utilizatorul individual, cat si magazinele de profil si asociatiile care vand sau ofera spre inchiriere biciclete. "Am avut solicitari. Chiar de curand, de la o firma de inchiriere biciclete. Momentan, insa nu am avut ce sa le recomand. Nu am reusit sa gasim un astfel de produs",