Deficitul cererii interne a generat în mare parte reducerea PIB, dar pe viitor este nevoie de un comportament mai economic şi prevăzător, deoarece "shoppingul excesiv" nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, citat de Mediafax.
"Bunăstarea nu se creează prin îndatorare excesivă. Un comportament mai economic şi prevăzător face mai selectiv consumul. (...) Shoppingul pătimaş nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil", a spus Georgescu, făcând referire la ţările din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România.
El a arătat că aşteptările "exuberante" pentru creşterea veniturilor disponibile într-un ritm mult superior creşterii productivităţii muncii reduce competitivitatea economică şi şansele de recuperare a decalajelor.
"Trebuie să ne grăbim încet şi să creştem durabil din punct de vedere economic", a menţionat oficialul BNR.
El a precizat că modelul de creştere economică din ţările Europei Centrale şi de Est a fost indus de integrarea în spaţiile europene, în care fondurile externe au jucat un rol principal, însă dependenţa de aceste fonduri poate deveni riscantă pe viitor.
Pentru anii care urmează, oficialul BNR se aşteaptă la rate medii de creştere a economiei între 3 si 4% la nivelul regiunii.
"Modelul optim de creştere nu este condiţionat în totalitate de fluxuri generoase de bani, ci de o regândire reuşită a modelului antreprenorial, susţinută de un model complex de politici anticilice care să corecteze excesele din perioadele de boom şi care să sprijine economia reală în perioada de declin", a mai spus Georgescu.
Pentru sprijinirea unei creşteri economice durabile, Georgescu spune că este nevoie de găsirea unor modalităţi de atragere a investiţiilor în sectorul bunurilor comercializabile la export şi recomandă ierarhizarea priorităţilor ş