În judeţul Gorj, există aproximativ 20.000 de hectare de teren afectat de lucrări miniere, dar neredat în circuitul economic. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi cele două Complexuri Energetice Rovinari şi Turceni nu reuşesc să efectueze de la un an la altul decât o parte foarte mică din lucrările necesare pentru a creşte numărul suprafeţelor de teren care pot fi folosite pentru agricultură sau pentru plantări de arbori. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este obligată să redea în circuitul economic toate terenurile care au fost utilizate pentru explotarea cărbunelui.
Potrivit programului de redare în circuitul productiv a terenurilor afectate de minerit, Societatea Lignitului şi-a propus să amenajeze, refertilizeze sau să împădurească anul acesta 612 hectare de teren. De asemenea, pentru 2012, alte 579 de hectare de teren au fost propuse pentru a fi reintroduse în circuitul economic al judeţului. Cifrele sunt însă mici, dacă sunt raportate la cele aproximativ 20.000 de hectare care aşteaptă să fie folosite din nou de către agricultori sau lucrătorii în domeniul silvic.
Se plâng de costurile ridicate
Vasile Tudorescu, director Dezvoltare Investiţii la Complexul Energetic Rovinari, a declarat că doar 26% din suprafaţa ocupată de cariere a fost redată circuitului economic. Directorul a mai afirmat că lucrările care trebuie efectuate nu sunt simple şi diferă de la o zonă la alta. Trebuie luate în calcul şi costurile relativ ridicate.
„Ţinând cont de natura reliefului antropic, amenajarea suprafeţelor eliberate de sarcinile tehnologice este o activitate complexă şi nu presupune o simplă redare în circuitul productiv. Sunt şi lucrări costisitoare. Noi am împădurit 30 de hectare de teren la Cariera Tismana. Pentru a reda în circuitul silvic un hectar de teren, cheltuim peste 36.000 de lei. Pentru un hectar de teren