800 de cupluri căsătorite vor beneficia în 2011 de o fertilizare in vitro. Nu sunt acceptate femeile peste 40 de ani ori cele supraponderale. Experţi în discriminare contestă criteriile de selecţie. Sursa: VLAD STĂNESCU
De la 1 iunie, cuplurile infertile vor putea beneficia de o procedură FIV gratuită, decontată de la bugetul de stat, prin Programul naţional de fertilizare in vitro. Criteriile pe care vor fi alese cele aproximativ 800 de cupluri sunt însă contestate parţial de experţi în discriminare. Spre exemplu, pot accesa acest program doar "cuplurile căsătorite, care au între 24 şi 40 de ani şi care nu au un copil în viaţă".
1.500 de euro de cuplu
În prezent, se pot face proceduri de reproducere asistată în 19 centre publice şi private din ţară, însă programul va fi demarat în două unităţi de stat: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" (Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.
Centrele private vor putea intra în program în măsura în care nu vor solicita pacienţilor coplată. "Statul decontează o singură procedură, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, ce acoperă integral procedura. În centrele private, costurile se ridică însă la 2.000-3.000 de euro. Nu vor putea să zică pacientului: ne dă statul 1.500 şi mai pui tu restul", a explicat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Nu se acoperă şi tratamentul de dinainte de fertilizare
Bugetul alocat acestui program pe 2011 va fi de 4 milioane de lei, care va acoperi estimativ 800 de proceduri. Nu va fi însă decontat tratamentul medicamentos premergător fertilizării, iar pentru acesta cuplurile trebuie să scoată din buzunar 500-1.000 de euro.
Ministerul Sănătăţii va achita procedura propriu-zisă de 1.200 de euro (5.040 de lei), iar în cazul în care aceasta se finalizează cu o naştere, centrul va mai primi 300 de euro. D