Roşu, galben, verde - aceste culori ar trebui să îndrume consumatorii spre cele mai sănătoase alimente. Guvernul se opune, supermarketurile nu se pronunţă, iar profesorul Mencinicopschi spune că ideea ar fi bună doar dacă este aplicată ştiinţific.
Aplicarea unor buline colorate pe alimente, în funcţie de cât de sănătoase sunt acestea şi de câte E-uri conţin, rămâne deocamdată la stadiul de proiect pentru că cei implicaţi nu au reuşit încă să se pună de acord asupra lui.
„A fost dezbătut azi (n.r. - ieri) la Comisia economică de la Senat şi s-a decis să rămână în dezbatere publică încă una-două săptămâni, până când eu şi părţile adverse, cum ar fi patronatele şi Ministerul Agriculturii, ne vom pune de acord asupra unei variante", a declarat Dumitru Staicu, senator PDL şi iniţiator al proiectului. El susţine că aplicarea bulinelor de diverse culori ar fi utilă în condiţiile în care mulţi consumatori nu cunosc termenii de pe actualele etichete ale alimentelor, iar multe dintre E-uri sunt periculoase pentru sănătate şi pot cauza boli grave.
Cine stabileşte criteriile ?
Criteriile pe baza cărora vor fi aplicate bulinele vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de gradul de pericol, ti-pul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs. „Ini-ţiativa este foarte bună, dar dacă aplicarea ei nu se va face după criterii ştiinţifice, nu va fi decât o manipulare. Înainte de a se pune bulina, trebuie făcute evaluări după nişte criterii. Ministerul Sănătăţii nu are competenţe şi specialişti în acest domeniu. Ar trebui consultaţi specialişti în agricultură, nutriţie, sănătate etc.", susţine însă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insti-tutului de Cercetări Alimentare.
„Proiect greşit"
Patronatele din industria alimentară resping însă iniţiativa legislativă a senatorului Staicu. „Este un proiect greşit pe care eu nu-l înţele