Constantin Niculae este profesor al cercului de fotografie şi jurnalism de la Palatul Copiilor de 35 de ani, timp în care prin mâna sa au trecut aproape 2.000 de învăţăcei.
Interesul giurgiuveanului pentru arta fotografică a apărut la vârsta de 12 ani, atunci când a găsit o carte rusească de fotografie şi pe care nu s-a abţinut să n-o citească.
„Era o carte rusească despre fotografie. Se numea «Laboratul Foto» şi era scrisă de L.Dîko şi E.Iosif. Era o carte de bază pe care mai târziu am văzut-o la alţii din domeniu. Mi-a plăcut şi le-am spus părinţilor atunci că vreau să merg la cursuri de fotografie”, a povestit Constantin.
Profesorul E mil Mihai, cel pe care l-a găsit la Casa Pionierilor, actual Palatul Copiilor, este cel care i-a devenit mai apoi mentor.
„El a fost cel care mi-a pus aparatul de fotografiat în mână şi îmi amintesc că ne spunea să venim la fotografie doar ca să ne petrecem timpul liber. Era o plăcere să vii la cursuri şi în timp a devenit pasiune”, mai spune fotograful.
A urmat cursurile până a terminat liceul şi ulterior, timp de doi ani a urmat cursurile Şcolii Postliceale de fotografi profesionişti.
În liceu, tânărul fotograf de atunci şi-a încercat norocul şi la competiţiile de profil, fiind premiat pentru cea mai bună fotografie de reportaj.
„Practică” pe comunişti
„Am făcut fotografia în timpul unui spectacol al orchestrei liceului. Am fost criticat pe moment că am atras atenţia publicului asupra mea făcând poza, dar la după ce am trimis lucrarea mea la concurs am primit locul I în Europa la fotografie de reportaj”, îşi aminteşte fotograful.
În clasa a XII-a a aflatcă ziarul „Steagul Roşu” avea nevoie de un fotoreporter aşa că prin intermediul profesorului său de fotografie a ajuns să facă fotografii de ziar la una dintre şedinţele de partid ale comuniştilor. Şi ca să fie şi mai serviabil, a prom