Populaţia va plăti pentru electricitate mai mult în medie cu aproximativ 4,5% de la 1 aprilie, după introducerea în factură a unei contribuţii pentru sprijinul producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficienţă.
Potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), această contribuţie va fi evidenţiată separat în factura consumatorilor, cum este şi acciza, şi va fi de 0,0185 lei pe kWh, adică 1,85 lei la un consum de 100 de kWh lunar, cât utilizează în medie un client casnic.
Vor primi aceste bonusuri doar centralele cu randamente mari, de peste 70%, cu economii de cel puţin 10% la combustibil. Schema va fi aplicată timp de 14 ani, iar valoarea bonusurilor va fi din ce în ce mai mică.
Bonusurile au rolul de a stimula investiţiile în eficientizarea centralelor, în condiţiile în care cea mai mare parte a tehnologiilor aflate în prezent în cadrul sistemelor de termoficare din România sunt la nivelul anilor 1960-1970, randamentul acestora este de sub 50%, iar costurile de producţie, extrem de mari.
Bonusurile vor fi repartizate unui număr de 41 de centrale, în funcţie de capacitatea lor de producţie a energiei în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) de înaltă eficienţă, cele mai mari la acest capitol fiind Electrocentrale Bucureşti, Complexul Energetic Craiova şi Electrocentrale Galaţi.
UPDATE
Potrivit unui comunicat al ANRE, prin intermediul schemei bonus vor fi create condiţiile de înlocuire a centralelor existente prin centrale mai mici, dimensionate conform sarcinii termice actuale şi cu randamente mult îmbunătăţite prin stimularea investiţiilor noi în sisteme de producere în cogenerare de înaltă eficienţă.
"Se realizează astfel o siguranţă mai mare în alimentarea cu căldură, creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică, posibilitat