Specialiştii Centrului European de Meteorologie avertizează că în următoarele săptămâni nivelul radiaţiilor solare va fi în creştere din cauza subţierii rapide a stratului de ozon, potrivit Mediafax.
Subţierea rapidă a stratului de ozon din zona arctică a fost detectată prima dată de o reţea internaţională de peste 30 de sonde răspândite în regiunea Polului Nord. Cele mai recente măsurători şi previziuni ale Centrului European pentru Mediu arată că gaura din stratul de ozon va ajunge deasupra Europei, în Scandinavia şi în partea de est.
Datele la care vom fi, practic, descoperiţi în faţa radiaţiilor solare sunt 30 martie şi 31 martie, au anunţat iniţial cercetătorii germani.
Contactat de Ştirile ProTV, Markus Rex, cercetător la Institutul de Cercetări Polare, a declarat că prognoza anterioară a fost făcuta pe 14 martie şi că de atunci lucrurile s-au modificat puţin. Asta înseamnă că stratul de ozon rarefiat va traversa ţara noastră săptămânile următoare.
"Pierderea ozonului se agravează pe zi ce trece. Probabil că gaura aceasta nu va putea fi atenuată în următoarele 10-14 zile," este de părere cercetătorul Markus Rex, cel care monitorizează mişcarea acestei găuri.
Pământul este înconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtrează aproximativ două treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Dacă toate razele acestea ar ajunge pe Pământ, viaţa de pe planetă ar fi cu totul altfel.
Practic, este vorba de aer ozonat, şi nu de ozon pur, având un număr mai mare de molecule de ozon (O3) în compoziţie decât aerul obişnuit (care conţine mai ales azot şi oxigen).
"Oamenii ar trebui să fie vigilenţi în condiţiile subţierii stratului de ozon", a declarat Gier Braathen, unul dintre şefii Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
"Te poţi proteja prin informare, prin faptul că poţi purta o pălărie cu