Legea zilierilor a fost adoptată marţi în Camera Deputaţilor, urmând să fie trimisă pentru promulgare la preşedinţie.
Ministrul Ioan Botiş a apreciat că legea zilierilor va scoate la suprafaţă până la 200.000 de locuri de muncă. Plata cu ziua ar urma să fie impozitată cu 16%, procent virat către stat în următoarea lună de angajator, denumit în acest caz beneficiar. Tot el trebuie să ţină un registru al zilierilor în care să apară intervalul de muncă şi semnătura la primirea banilor, după cum a explicat secretarul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Kerekes Karoly, citat de RRA.
Angajatorul va plăti la sfârşitul zilei, iar confirmarea din partea zilierului se va face prin semnătură. Dacă doresc, zilierii vor putea să se asigure benevol la casele de asigurări de sănătate sau pensii.
Legea prevede în momentul de faţă tariful orar de 2 lei până la 10 lei, dar Kerekes Karoly a precizat că “ministerul a ţinut să facem acest lucru, dar nu exclude faptul că vom modifica legea”.
Legea zilierilor ar urma să se aplice doar în anumite domenii de activitate: agricultură, pescuit, pomicultură, sau zootehnie şi activităţi gospodăreşti, adică întreţinere şi curăţenie.
O persoană va putea fi angajată ca zilier maxim 90 de zile într-un an.
Legea zilierilor a fost adoptată marţi în Camera Deputaţilor, urmând să fie trimisă pentru promulgare la preşedinţie.
Ministrul Ioan Botiş a apreciat că legea zilierilor va scoate la suprafaţă până la 200.000 de locuri de muncă. Plata cu ziua ar urma să fie impozitată cu 16%, procent virat către stat în următoarea lună de angajator, denumit în acest caz beneficiar. Tot el trebuie să ţină un registru al zilierilor în care să apară intervalul de muncă şi semnătura la primirea banilor, după cum a explicat secretarul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Kerekes