Familiile americane care îşi întocmesc în prezent declaraţiile de venituri au fost şocate să afle că, spre deosebire de ele, cea mai mare corporaţie a ţării, General Electric (GE), nu a plătit impozite în SUA în 2010. Sursa: REUTERS/Larry Downing
Informaţia a fost divulgată vineri de ziarul The New York Times (NYT) şi este jenantă pentru administraţia americană, în condiţiile în care directorul general al companiei, Jeffrey Immelt, a fost propulsat în ianuarie de Barack Obama în fruntea Consiliului pentru slujbe şi competitivitate, potrivit Agerpres.
Strategiile contabile şi lobby-ul puternic au permis GE, cea mai mare corporaţie americană, să nu plătească taxe guvernului de la Washington pentru anul 2010, chiar dacă peste o treime din profitul de 14,2 miliarde dolari a fost obţinut în SUA, potrivit NYT.
Reduceri de taxe uriașe
Mai mult, publicaţia americană arată că GE a cerut deduceri de taxe în valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru anul trecut. Giganticul departament pentru taxe al GE, condus de John Samuels, un fost oficial al Trezoreriei americane, este considerat mai bun decât oricare firmă de avocatură specializată în taxe.
"Plătim ceea ce datorăm. Dar GE a suferit enorm din cauza crizei financiare, iar GE Capital (filiala noastră de servicii financiare) a suferit pierderi importante, care au redus suma impozitelor plătite", a declarat vicepreşedintele grupului, John Krenicki.
Grupul a realizat beneficii de 10,7 miliarde de dolari în exerciţiul financiar din 2009, an în care de asemenea nu a plătit impozite în SUA, conform revistei Forbes.
Impozitare ridicată în SUA
În timp ce managerii de firme, economiştii liberali şi aleşii republicani se plâng de un nivel de impozitare printre cele mai mari din lume (35% pentru categoria superioară), alţi economişti şi aleşi democraţi remarc