Pe fondul unei actualităţi dominate de revoltele din lumea arabă şi de catastrofa nucleară din Japonia, agenţiile de presă ne reamintesc că există şi alte urgenţe pe planetă, precum reforma sistemului financiar mondial. Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy efectuează o vizită în China, pentru a participa la un seminar organizat pe această temă.
În mod normal, acest seminar organizat la Nankin ar fi beneficiat de o mediatizare mult mai importantă, dacă nu s-ar fi impus criza din Libia şi situaţia din Japonia.
Nicolas Sarkozy, în contextul în care Franţa asigură preşedinţia G20 a vrut să asocieze China la eforturile legate de impunerea unor noi reguli pe pieţele financiare mondiale. De unde şi iniţiativa organizării acestui seminar, la care sunt invitaţi în jur de două sute de înalţi demnitari.
Se deplasează cu această ocazie mai mulţi responsabili cu finanţele, din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, Spania. Şi-au anunţat prezenţa guvernatorii unor importante instituţii bancare, precum şi şeful Fondului Monetar Internaţional.
Alte minţi strălucite, precum câţiva economişti celebri şi deţinători ai premiului Nobel pentru Economie sunt invitaţi să-şi aducă în mod direct contribuţia pentru asanarea unui sistem financiar mondial cangrenat de reflexe speculative şi devenit un fel de cazinou mondial.
Nu este greu de observat de altfel că din recenta criză economică pieţele financiare n-au tras nici o învăţătură şi activităţile speculative au fost reluate cu aceeaşi febrilitate, dacă nu chiar şi mai intens decât înainte.
Nicolas Sarkozy inaugurează deci acest seminar, participă la el, după care va efectua o scurtă vizită la Tokyo, pentru a-i asigura pe japonezi de sprijinul Franţei în contextul marilor încercări prin care trec locuitorii arhipelagului nipon.
Revenind la seminarul de la Nankin, putem spune că nici