Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea obţine în acest an, pentru prima oară, venituri de peste 1.000 de miliarde dolari din exporturile de profil, dacă preţul ţiţeiului se menţine peste pragul de 100 de dolari/baril, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), citată de Financial Times (FT).
OPEC este unul dintre principalii beneficiari ai creşterii preţului petrolului - generată de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Preţul petrolului Brent, tranzacţionat pe piaţa londoneză, a fost, ieri, de peste 115 dolari/baril, după ce, în februarie, s-a apropiat de 120 de dolari barilul.
Economistul-şef al AIE, Fatih Birol, declară că noua evaluare a agenţiei arată că volumul total al exporturilor OPEC va fi, în acest an, uşor mai scăzut decât în 2008, când veniturile organizaţiei au atins 990 de miliarde dolari. Însă, dacă preţul va rămâne la circa 100 de dolari pe baril pentru tot restul anului, veniturile OPEC ar putea ajunge la nivelul record de 1.000 de miliarde dolari.
"Ar fi pentru prima dată în istoria OPEC când veniturile ar atinge 1.000 de miliarde dolari. Acest fapt s-ar datora în principal preţurilor mai mari, dar şi producţiei mai ridicate. Totuşi, Arabia Saudită a făcut eforturi substanţiale pentru calmarea pieţei petrolului, prin creşterea producţiei", a declarat Birol, într-un interviu acordat FT.
Un alt beneficiar al preţurilor ridicate este Rusia. Birol spune că, dacă preţul petrolului rămâ-ne la o medie de 100 de dolari/ baril, valoarea rezervelor de ţiţei şi gaze ale Rusiei ar putea creşte cu 100-350 miliarde dolari, echivalentul a 21% din PIB-ul ţării.
Preţurile ridicate de pe piaţa petrolului au început să afecteze economia globală, a mai afirmat Birol, adăugând că este "foarte îngrijorat pentru statele OCDE", în special pentru Europa.
ALINA VASIESCU Organizaţia Ţărilor E