* Miza o reprezintă o piaţă estimată la câteva sute de milioane de euro
CNVM a fost înfrântă în instanţă de "KDF Energy", unul dintre cei mai influenţi traderi de certificate de emisii de gaze locali, după ce s-a judecat aproape un an de zile pentru calificarea certificatelor CO2 drept valori mobiliare.
Traderul a obţinut în instanţă anularea avizului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de la începutul anului trecut prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) erau calificate drept valori mobiliare cărora li se aplicau prevederile legislaţiei pieţei de capital autohtone. Decizia instanţei poate fi atacată, însă cu recurs, potrivit informaţiilor de la Curtea de Apel Bucureşti.
"KDF Energy" a fost, încă de la început, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai avizului CNVM, obţinând, în prima jumătate a anului trecut, suspendarea actului şi ulterior, anularea lui. Motivul invocat de conducerea KDF a fost că avizul CNVM ar fi blocat piaţa de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, jucătorii nemaiştiind după ce reguli să tranzacţioneze, având în vedere că Ministerele de Finanţe şi cel al Economiei au calificat certificatele CO2 drept "mărfuri", în consecinţă, purtătoare de TVA, având un regim fis-cal diferit de cel aplicabil valorilor mobiliare.
Arbitrul pieţei de capital a susţinut, în mai multe rânduri, că tranzacţionarea certificatelor CO2 prin bursă, ca valori mobiliare, ar duce la o mai mare transparenţă a schimburilor cu aceste instrumente şi ar elimina companiile de intermediere, nesupravegheate de vreo autoritate.
Avizul CNVM a venit şi într-o perioadă în care piaţa de capital autohtonă părea amorţită, iar mutarea tranzacţiilor cu certificate CO2 de pe piaţa OTC pe piaţa reglementată a bursei ar fi adus comisioane noi pentru brokeri, bursă şi, implicit şi pentru Comisia Naţională a Valorilo